gras sproeien gazon sproeien beregenen

Gras sproeien

Een gazon heeft meestal alleen in de maanden juni, juli en augustus extra water nodig. In het voor- en najaar valt er vaak van nature voldoende neerslag waardoor het niet nodig is om je gras extra te sproeien. Geef je een gazon te vaak water dan raakt het “verwend” en zal het geen moeite doen om een uitgebreid wortelstelsel te ontwikkelen.

Spring meteen naar het onderwerp waar je meer over wilt weten.

Wanneer moet ik gras extra water geven?

Alleen tijdens droge periodes is het nodig om je gazon te beregenen. Gebruik veelal gewoon je boerenverstand en houd weerberichten in de gaten. Daarnaast vertoont gras gelukkig zelf symptomen bij droogte. Deze moet je alleen wel op tijd zien en kunnen herkennen.

Bij een lange periode van droogte verliezen grassprieten hun glans en worden ze langzaam dof. Ook kan het gras geel van kleur worden. Er is in dit geval nog geen sprake van nood. Je mag al wel gaan sproeien.

Wacht je met sproeien dan zal je daarna zien dat het gras zijn veerkracht verliest. Dit kun je testen door met je voet op het gazon te gaan staan. Veert jouw voetafdruk niet binnen enkele secondes terug omhoog, dan is het serieus tijd om je gazon water te geven.

Waarom moet ik gras sproeien?

Wanneer je een gazon niet of onvoldoende beregent zal het gazon er in eerste instantie geel uit gaan zien en verdord raken. In een wat latere fase sterven de wortels af en ontstaan er kale plekken in het gazon. Zelfs bij een aantal regenbuien is er dan geen kans meer op natuurlijk herstel.

De verdorde plekken in het gazon zijn vervolgens een gewilde plek voor onkruiden om zich te vestigen. Het is dus belangrijk om het vochtgehalte van de grond regelmatig te controleren. Dit kan visueel op kleur, of door de grond eens tussen de vingertoppen te houden.

In de ochtend of avond gras sproeien?

Gras sproeien doe je het meest effectief ’s morgensvroeg of ’s avonds laat. Op deze tijdstippen schijnt de zon het minst fel en is de verdamping het laagst. Al het water dat je geeft bereikt de grond en komt ten goede aan het gras.

Bijkomend voordeel van ’s ochtends of ’s avonds beregenen is dat het dan vaak windstil is. Sproeiers ervaren geen last van zijwind en sproeien hun volledige bereik. Er is minder kans op plaatselijke verdroging.

Gras sproeien bij felle zon

Gras kun je prima sproeien bij felle zon. Een veel gehoorde fabel is dat daarbij risico zou bestaan op verbranding. Dat is echter niet waar. In de middag gras sproeien heeft juist altijd een verkoelend effect op het gazon en geeft absoluut geen verbranding.

Gras sproeien bij zonnig weer heeft slechts één nadeel. Het is minder effectief doordat een bepaald percentage van het water al is verdampt voordat het de bodem kan intrekken. Ten opzichte van s’ochtends of ‘s avonds beregenen zal je de sproeier dus iets langer aan moeten laten staan om hetzelfde effect te bereiken.

Hoelang een bestaand gazon sproeien?

Je kunt beter een keer per week lang gras sproeien dan iedere dag een beetje. Het is dus bijvoorbeeld beter om op één dag anderhalf uur te sproeien dan op drie dagen een half uurtje. Gras raakt daardoor niet “verwend”.

Hoe lang je moet sproeien is afhankelijk van je waterdruk en de dikte van je slang. Per beregeningsbeurt mag je gerust ergens tussen de 10 – 20 mm water geven. Dit staat ongeveer gelijk aan een stevige onweersbui. Je kunt dit in jouw tuin controleren door een regenmeter te plaatsen.

Nieuwe graszoden sproeien

Nadat grasmatten zijn gelegd moet je ze direct en veelvuldig water geven. Zorg ervoor dat het water de graszode volledig doordrenkt en de ondergrond bereikt. Controleer dit door een hoekje van het gras op te tillen. Kijk ervoor uit dat je geen gaten trapt in je nieuwe gazon. Laat het water enigszins doorzakken voor je besluit een sproeier te verzetten.

Afhankelijk van het weer is het de eerste dagen na aanleg iedere dag nodig om overvloedig water te geven. Zodra de graszoden nieuwe wortels hebben gemaakt en zijn vastgegroeid kun je gaan minderen. Bij extreme droogte kan het voorkomen dat je zowel ‘s ochtends, ‘s middag als ‘s avonds de graszoden moet sproeien.

Gras sproeien na zaaien

Het werkt het mooiste om gras te zaaien vlak voor een regenachtige periode. Wanneer dit niet het geval is zal je zelf moeten gaan sproeien. Graszaad heeft namelijk, naast lucht & licht, altijd water nodig om tot ontkieming te komen.

Met name de eerste 3 – 4 weken na het zaaien van graszaad zijn erg cruciaal. In deze periode mag de bovenste 2 centimeter van de ondergrond absoluut niet uitdrogen. Voor optimaal zaairesultaat moet de toplaag in deze periode constant licht vochtig worden gehouden.

Het graszaad moet zich vanuit de toplaag makkelijk vol kunnen zuigen met water. Bij het sproeien na het zaaien kun je daarom het beste 2 of 3 keer per dag een klein beetje beregenen. Het jonge gras heeft in het begin namelijk nog niet voldoende wortels om water van diep op te zuigen. In één keer veel water geven is wel makkelijk, maar om die reden niet efficiënt.

Bij te veel water, of in het ergste geval plasvorming, kan daarnaast een dicht geslagen toplaag ontstaan. In dit geval kan zuurstof de bodem niet meer bereiken, waardoor de kiemomstandigheden verslechteren. Uiteindelijk zal hierdoor zowel de opkomst als het uiteindelijke zaaibeeld tegen gaan vallen.

Wanneer het gras zich eenmaal heeft weten te vestigen kan het sproeien langzaam worden afgebouwd. Tenzij het erg warm weer is, hoeft er niet meer iedere dag water te worden gegeven. Zodra de grassprieten circa 8 – 10 cm hoog zijn geworden kun je voor de eerste keer gras maaien na zaaien

Ook interessant  Alle blogs

wanneer graszoden leggen vanaf wanneer tot wanneer beste tijd

Wanneer graszoden leggen?

Het leggen van graszoden kan in principe het hele jaar door. Periodes met weersextremen zoals; sneeuw, vorst, een hittegolf of erg veel regen raden we

Lees verder »