Gras zaaien is al jarenlang een van de meest gebruikte methodes om een gazon aan te leggen. Graszaad zaaien is namelijk niet duur, het is relatief licht werk om uit te doen en geeft bij de onder de juiste groeiomstandigheden best snel resultaat.
Een gazon inzaaien met graszaad is vrij makkelijk en vooral zo gebeurd. Al het graszaad laten kiemen is echter vaak een veel moeilijker verhaal. Als tuinliefhebber wil je natuurlijk voorkomen dat je een hoop tijd en energie in het zaaien stopt, maar uiteindelijk met lelijk gazon komt te zitten waarvan slechts een deel van het graszaad is ontkiemd.
Dus, ben jij nu benieuwd naar de beste tijd om te gras te zaaien? Wil je weten hoe je de ondergrond het beste kunt voorbereiden en een geschikt zaaibed moet creëren? Lees dan snel verder en ontdek al onze tips over gras zaaien.
Wanneer gras zaaien?
Er zijn twee ideale periodes in het jaar om gras te zaaien: in het voorjaar, van half april tot begin juni, of in het najaar, van half augustus tot begin oktober. Tijdens deze periodes zijn de weersomstandigheden vaak het meest gunstig.
Graszaad zaaien is het beste in het voor- of najaar omdat de bodemtemperatuur dan hoog is en er regelmatig regenbuien vallen, waardoor het graszaad gemakkelijk en snel kiemt. In het vroege voorjaar is lichte nachtvorst geen probleem. Het zal geen schade aanrichten aan het pas ontkiemde gras. Gras zaaien wanneer het winter is levert vrijwel nooit goed resultaat op.
Het is ook mogelijk om gedurende de zomer gras te zaaien, zolang er maar regelmatig wat neerslag valt en de temperaturen rond de 20 °C schommelen. Gras zaaien wanneer het enorm het meer dan 30 °C is, is niet verstandig. Doordat het graszaad niet direct wortels heeft is het risico op uitdroging en verwelking in die periode veel te groot is.
Ondergrond gras zaaien
Om een prachtig eindresultaat te bereiken, is het niet alleen van belang om het juiste moment van zaaien te kiezen, maar ook om een goed zaaibed voor te bereiden. Een gezonde en homogene ondergrond, resulteert in een zaaibeeld waarbij het graszaad overal egaal tot ontkieming komt.
Indien er nog een oude grasmat aanwezig is, verwijder deze dan met behulp van een schop of met een kleine graafmachine. Wanneer je de oude grasmat er zo dun mogelijk vanaf wilt halen, huur dan een speciale graszodensnijder. Zorg er vervolgens met behulp van een hark voor dat de ondergrond vrij is van graswortels, onkruidresten en kiezels of stenen.
Wanneer de grond helemaal braak ligt is dat het ideale moment om op een simpele manier de vruchtbaarheid van de bodem te verhogen. Dit doe je door een product, welke rijk is aan organische stof, in een dun laagje over de ondergrond te verspreiden. Bijvoorbeeld een bodemverbeteraar zoals compost of DCM Vivimus Universeel.
Spit vervolgens de grond diep los en meng daarbij het dunne laagje aan bodemverbeteraar egaal door de bovenste 20 – 30 cm van de grond heen. Wanneer je een groot gazon wilt gaan inzaaien kun je de ondergrond ook los maken en mengen met behulp van een tuinfrees. Houd ook hier dezelfde diepte van 20 – 30 cm aan.
Het zaaibed egaliseren
Nadat de grond luchtig is gemaakt, moet deze met beleid opnieuw weer worden aangedrukt. Dit kan door de grond veelvuldig en hard met je hakken aan te trappen. Grotere gazons druk je het makkelijkst aan door er bijv. met een zitmaaier spoor langs spoor overheen te rijden.
Nadat je de grond hebt aangedrukt ligt deze er waarschijnlijk nog er ongelijk. Strijk met behulp van een smalle hark de grootste kuilen en gaten vlak. Trap de ondergrond vervolgens daar waar nodig nog eens extra aan.
Nadat de grond grofweg op de juiste hoogte ligt kun je het oppervlak nu nog preciezer gaan egaliseren. Gebruik hierbij een brede hark, plank of een waterpas. Strijk alle grond die je te veel hebt naar de plaatsen waar je tekort komt en blijf daarmee doorgaan totdat alles volledig vlak is geworden. De ondergrond dient ongeveer een halve centimer lager te liggen dan het straatwerk.
Zorg daarnaast dat het klaar te leggen oppervlak altijd schuin af loopt naar laagste punt. Houdt daarbij een afschot van circa 1 cm per strekkende meter aan. Zo stroomt er bij een stortbui nooit water naar je huis toe. Daarnaast voorkom je daarmee waterplassen op het gazon.
Hoe gras zaaien
Wanneer je een zaaibed hebt gemaakt welke keurig is bemest, aangedrukt en geëgaliseerd, dien je de ondergrond nog één keer licht los te harken. Zorg met de hark voor een rulle structuur waarbij er een flink aantal kleine sleufjes van 0,5 tot 1,0 cm diep in te toplaag ontstaan. Tussen deze sleufjes kan het graszaad later beschut komen te liggen.
Markeer de contouren van het gewenste gazon met behulp van paaltjes. Span een touw om een duidelijk raster te creëren.Verdeel het graszaad vervolgens met de hand of met een strooier. Let goed op de windrichting om te voorkomen dat het graszaad wordt weggeblazen en onbedoeld op plekken beland waar het niet is gewenst.
Tijdens het gras zaaien is het aan te raden om altijd tweemaal de halve dosering graszaad te gebruiken. Verdeel het graszaad eenmaal in de lengterichting en eenmaal in de breedterichting, of tweemaal kruislings. Zorg voor een zo gelijkmatige verdeling als mogelijk.
Hark tot slot nog eens licht door de toplaag heen. Hierbij is het de bedoeling dat er grond bovenop het zaad komt te liggen, wat eerder nog onder in de sleufjes lag. Al het graszaad exact op die manier toedekken is vrijwel onmogelijk, maar doe zo veel mogelijk je best.
Er mag gerust wat graszaad bovenop liggen, maar liever niet te veel. Rol het gazon daarna zachtjes aan met behulp van een tuinwals. Het is belangrijk dat het graszaad stevig in contact komt te staan met de ondergrond. Hieruit moet het later namelijk direct vocht op kunnen zuigen.
Het is verstandig om na het gras zaaien een kleine hoeveelheid graszaad te bewaren. Stel je bent per ongeluk een plekje vergeten, of er ontstaat door (huis)dieren schade aan het gras, dan kun je daar later altijd nog graszaad bijzaaien.
Hoeveel graszaad per m2 ?
Hoeveel graszaad per m2 je nodig hebt is grotendeels afhankelijk van de zaaimethode. Er kiemt er namelijk meer graszaad bij het gebruik van een professionele zaaimachine dan bij het handmatig zaaien van gras. Daarnaast zit er een groot verschil of je een nieuw gazon gaat inzaaien of een oud gazon wilt opknappen door middel van bijzaaien.
Inzaaien speelgazon graszaad
- Machinaal: +/- 20 gram graszaad per m2
- Handmatig: +/- 30 gram graszaad per m2
Bijzaaien herstel graszaad
- Machinaal: +/- 10 gram graszaad per m2
- Handmatig: +/- 15 gram graszaad per m2
Wat voor graszaad zaaien?
Veruit het meest gezaaide type graszaad in Nederland is speelgazon graszaad. Voor recreatief gebruik is dit absoluut de beste keuze. Op een speelgazon kan gespeeld worden door kinderen en huisdieren of een BBQ worden gehouden door volwassenen. Een speelgazon kan tegen een stootje , verdraagt betreding goed en is geschikt voor een robotmaaier.
De meeste graszaadmengsels die in Nederland worden verkocht bestaan vrijwel standaard uit slechts 3 verschillende soorten gras. Deze grassoorten groeien nu eenmaal het beste in het West-Europees klimaat. Deze grassoorten zijn;
- Engels Raaigras
- Veldbeemdgras
- Roodzwenkgras
Elke individuele grassoort heeft zijn eigen sterke punten. Zo komt Engels Raaigras bijvoorbeeld heel snel tot ontkieming en is het uitermate betredingstolerant. Veldbeemdgras vormt veel wortels en maakt daardoor een grasmat supersterk. Roodzwenkgras heeft een hoge sierwaarde en is bestand tegen kort maaien.
Zo bevat bijvoorbeeld herstel graszaad veel Engels Raaigras. Een mengsel met een daarin een hoog aandeel Roodzwenkgras wordt gezien als siergazon graszaad. Graszaad met een evenwichtige verhouding tussen de alledrie de grassoorten noemen we speelgazon graszaad.
Kort samengevat: de verhouding waarin grassoorten in een mengsel worden gestopt, bepalen de toepassing waarvoor het graszaad het meest geschikt is. Zo bestaat er ook nog speciaal graszaad voor de aanleg van sportvelden, golfbanen of openbaar groen. Bekende Nederlandse graszaadbedrijven, die over de hele wereld graszaad verkopen, zijn Barenbrug en Advanta.
Gras sproeien na zaaien
Nadat je jouw nieuwe gazon hebt ingezaaid, is het van groot belang om met regelmaat te sproeien. Graszaad heeft namelijk een gezonde hoeveelheid water nodig om te kunnen ontkiemen. Met name de eerste 3 tot 4 weken na het gras zaaien zijn cruciaal.
Zolang het graszaad nog niet is ontkiemd, en dus niet of nauwelijks wortels heeft, kan het niets met vocht wat zich op een lagere diepte bevindt.Vooral de toplaag, de bovenste 2 cm van de grond waarin het graszaad begraven ligt, moet in deze periode constant vochtig worden gehouden.
Pas er voor op dat je de ondergrond ook weer niet te nat maakt. Beregen liever 3x per dag een beetje dan in één keer heel veel. Plassen op het gazon zijn uit den boze. Een overmaat aan water kan de toplaag namelijk doen dicht slippen. Dat betekent dat er geen zuurstof meer vanuit de bodem naar de buitenlucht toe kan worden uitgewisseld. Hierdoor kan het gras niet meer groeien.
Onder optimale groeiomstandigheden zal het merendeel van het graszaad na 14 – 21 dagen ontkiemen. Zodra het gras een hoogte van 8-10 centimeter heeft bereikt, mag je het sproeien langzaamaan afbouwen. Tenzij het extreem heet weer is, is het vanaf dan niet meer nodig om dagelijks te sproeien.
Ontkiemen van graszaad
De meeste graszaadmengsels bevatten een combinatie van drie verschillende grassoorten, elk met hun eigen unieke kiemsnelheid. Tijdens het groeiseizoen, van april t/m oktober, kan je ongeveer het volgende verwachten:
- Engels raaigras, na ongeveer 7 dagen
- Roodzwenkgras, na ongeveer 14 dagen
- Veldbeemdgras, na ongeveer 21 dagen
Voor een optimale kieming van alle grassoorten is het verstandig om na het zaaien zo min mogelijk over het gazon te lopen. Uiteraard mag je wel even de sproeier verplaatsen om ervoor te zorgen dat de toplaag gedurende de eerste 3 weken na het zaaien voldoende vochtig blijft.
Eerste keer gras maaien na zaaien
Zodra het gras zo’n 8 tot 10 cm lang is geworden mag je het voor de eerste keer maaien. Heb je gezaaid in het voorjaar of in de zomer? Dan kan dit soms al na 4 weken zijn. In het najaar, onder iets koudere omstandigheden, kan dit moment pas na ongeveer 6 weken zijn.
Zorg tijdens het grasmaaien dat je nooit meer dan 1/3 van de lengte van het gras afknipt. Is het gras bijvoorbeeld 9 cm lang, maai het dan een aantal keer op een hoogte van 6 cm. Een aantal dagen later maai je het opnieuw, maar dan op 4 cm en weer een aantal dagen later op de ideale hoogte van ongeveer 3 cm.
Ja, tijdens het zaaien van gras dien je graszaad in te harken en vervolgens voorzichtig aan te drukken zodat het goed contact maakt met de ondergrond.
Graszaad heeft namelijk vocht nodig om tot ontkieming te komen. Dit vocht zuigt het zaadje op uit de grond om zich heen. Graszaad ontkiemt het beste wanneer het volledig is toegedekt met een laagje vochtige grond van 0,5 – 1,0 cm dik.
Het inharken van graszaad verbetert niet alleen het slagingspercentage maar voorkomt daarnaast ook vraat door vogels. Wanneer je graszaad niet inharkt dan ontkiemt het niet of nauwelijks. Gras zaaien op deze manier is daarom vaak zonde van tijd en geld.
Hoe snel graszaad ontkiemt is afhankelijk van het type gras dat je hebt gezaaid. Daarnaast zijn de weersomstandigheden na het zaaien van grote invloed. Tijdens het groeiseizoen, van april t/m oktober, zit het gemiddeld als volgt;
- Engels raaigras (Lolium Perenne) ontkiemt na circa 7 dagen
- Roodzwenkgras (Festuca Rubra) ontkiemt na circa 14 dagen
- Veldbeemdgras (Poa Pratensis) ontkiemt na circa 21 dagen
De meeste graszaadmengsels bevatten over het algemeen een combinatie van de drie bovenstaande grassoorten. Om graszaad goed te laten ontkiemen is het tot minstens 3 weken na het zaaien van belang om de toplaag dagelijks vochtig te houden.