harig vingergras in gazon bloedgierst in gazon

Harig vingergras

Harig vingergras, soms ook wel bloedgierst genoemd, is een eenjarige grasplant. Het komt van juli tot oktober onder andere voor op landbouwgrond, in moestuinen en langs bestrating. In gazons kan het door zijn liggende groeiwijze een vervelende plaag zijn.

Harig vingergras (Digitaria sanguinalis) groeit op een agressieve polvormige wijze. Het heeft korte bladeren van ongeveer 1 cm breed en lange stengels. Zowel op de boven- als onderkant van het blad heeft het kleine haartjes zitten. De bloeiwijze aan de top van de stengel draagt een paarse kleur. Het grasplantje kan 10 – 60 cm hoog worden.

Een zanderige en ook vaak droge bodem is zijn favoriete plek om te groeien. In een gazon groeit harig vingergras vaak het beste tegen de rand van het straatwerk. Op de grens van zwarte grond en bestratingszand.

Vorige slide
Volgende slide

 Harig vingergras bestrijden

Wanneer het plantje tussen de bestrating of in borders groeit kun je het makkelijk handmatig wieden of schoffelen. Heb je last van harig vingergras in je gazon? Dan wordt het was lastiger. Gelukkig is vingergras een eenjarige grasplant die van nature in het najaar afsterft.

Gedurende de zomer kan het echter wel voor veel overlast zorgen. Door zijn agressieve groeiwijze en brede bladeren verdringt het goede grassen snel. De lelijke pollen zijn daarnaast ook absoluut geen fraai gezicht. Wil je er in de tussentijd iets aan doen?  Dan kun je het slechts op twee manieren bestrijden.

  • Met de hand uitsteken
  • Fysiek uitputten

Er is geen bestrijdingsmiddel dat werkt tegen harig vingergras in het gazon. De meest effectieve en vooral snelle methode om er van af te komen is door de pollen uit te steken. In grote tuinen kan dit echter wel eens te veel werk zijn. Daarnaast ontstaat er bij het uitsteken van de pollen ook altijd wat nevenschade. Gaten zal je opnieuw moeten vullen met dressgrond en herstel graszaad.

Het meest arbeidsvriendelijk is het om de plant fysiek uit te putten. Dit bereik je door de plant minstens twee keer per week op 3 cm te maaien met een cirkelmaaier. Om de stengels goed te pakken te krijgen zal je ze vooraf overeind moeten harken. Mocht dit niet lukken, dan kun je ook een verticuteermachine huren en het gras verticuteren. De messen moeten hierbij de lange stengels volledig door snijden.

Harig vingergras voorkomen

Verspreiding van harig vingergras vindt plaats door o.a. mensen, dieren en de wind. Het zaad zit op sommige plekken van nature in de bodem. Eenmaal aanwezig kan het tientallen jaren kiemkrachtig blijven. Volledig voorkomen zal dus niet gaan. Grote overlast voorkomen door slim in te spelen op de natuur wel.

Wanneer je door het verleden van de bodem weet dat harig vingergras een dreiging kan zijn, zaai dan absoluut geen gras in het late voorjaar of in de zomer. Kies liever voor inzaai in het najaar. De onkruidplant komt in die periode van het jaar namelijk niet meer tot ontkieming.

Zorg er vervolgens voor dat je de grasmat, in de zomer die er op volgt, goed dicht hebt laten groeien. Dit bereik je door het gras op tijd en voldoende te bemesten. Kale plekken zijn een prooi voor vingergras en moeten zoveel mogelijk worden voorkomen. Kun je niet wachten tot het najaar? Of lukt het niet om je gazon dicht te krijgen? Dan is graszoden leggen een goed alternatief.

Ook interessant  Alle blogs

wanneer graszoden leggen vanaf wanneer tot wanneer beste tijd

Wanneer graszoden leggen?

Het leggen van graszoden kan in principe het hele jaar door. Periodes met weersextremen zoals; sneeuw, vorst, een hittegolf of erg veel regen raden we

Lees verder »