Niet iedereen weet het, maar om gras écht goed te laten groeien heeft het regelmatig voeding nodig. Jouw gazon wordt daardoor niet alleen groener, maar ook dichter qua structuur en beter bestand tegen ziektes.
Voor optimale groei moet een gazon, met uitzondering van de winter, ieder seizoen worden bemest. Alleen op deze manier blijft een grasmat vol met grassprieten staan en krijgt mos of onkruid geen kans.
Spring meteen naar het onderwerp waar je meer over wilt weten.
Wanneer moet ik mijn gazon bemesten?
Bemesten in het voorjaar doe je in maart of april. Het strooien van zomermest doe je in de periode van mei t/m aug. Voor de meest continue groei gedurende de zomer kun je dit het beste over twee beurten verdelen. Najaarsmest strooi je in september of oktober. Kort samengevat:
- Mrt / apr: voorjaarsbemesting
- Mei / jun: 1e zomerbemesting
- Jul / aug: 2e zomerbemesting
- Sep / okt : najaarsbemesting
Om het meeste rendement uit een meststof te halen, strooi je deze het beste vlak voor een natuurlijke regenbui. Wanneer dit niet mogelijk is, zet je na het strooien even de sproeiers aan. Hierdoor zal de meststof oplossen of uiteenvallen en opneembaar worden voor de wortels van de grasplant.
Waarom een gazon bemesten?
Bemesting in het voorjaar activeert de groei van het gras en zorgt voor herstel na de winter. Een mestbeurt in de zomer maakt je gazon dicht van structuur en geeft het een donkergroene kleur. Speciale najaarsmest geeft gras weerbaarheid en biedt bescherming tegen vorst.
Waarmee kan ik mijn gazon bemesten?
Er zijn veel verschillende soorten gazonmest verkrijgbaar. Je kunt gras bemesten met kunstmeststoffen, organische meststoffen of combinaties daarvan. Kunstmest is vaak nog onderverdeeld in twee categorieën, namelijk langwerkend of snelwerkend.
Organisch is altijd traagwerkend. Soms wordt kunstmest ook wel eens minerale mest genoemd. Een organisch-minerale meststof bestaat dus uit een combinatie van twee verschillende soorten, namelijk kunstmest en organische mest.
Kunstmest of organische mest?
Kunstmest lost op in water, waardoor voedingselementen snel opneembaar zijn. Een 100% organische meststof moet eerst door bacteriën en schimmels worden omgezet in opneembare voedingselementen. Wil je snel resultaat, kies dan snelwerkende kunstmest.
Het gevaar van goedkope en snelwerkende kunstmest, zoals 12-10-18 of kalkammonsalpeter, is dat deze gedeeltelijk uit zout bestaat. Zout trekt water aan, zodra de kunstmest niet direct volledig oplost, trekt er water vanuit de grasplant naar de korrels toe. Het gras verdroogt daardoor vervolgens plaatselijk. De zichtbare schade hiervan noemen we verbranding.
Het heeft de voorkeur om je gazon te bemesten met organisch minerale meststoffen. Deze zijn vaak wat duurder, maar wel veiliger in gebruik. Het grootste voordeel is dat ze ten opzichte van snelwerkende kunstmest, meer geleidelijk en vooral langer voeding geven aan het gras. Je hoeft zo minder vaak te denken aan het bemesten van je gazon.
Hoe moet ik een gazon juist bemesten?
Een gazon bemesten kan lastig zijn. Het is moeilijk om handmatig op zo’n manier te strooien dat alle korrels gelijkmatig verdeeld raken. Strooi je plaatselijk te veel, dan krijg je lelijke strepen of vlekken in je gazon.
In kleine tuintjes kan het makkelijk zijn om een handstrooier op batterijen te gebruiken. Deze vul je met gazonmest en met een druk op de knop doet het apparaat het moeilijke werk voor je.Wanneer je een groot gazon hebt is een mechanische strooiwagen aan te bevelen. Welke methode je ook gebruikt, verdeel de gazonmest altijd gelijkmatig over het gazon in minimaal twee verschillende richtingen.
Ongeacht welke meststof je ook gebruikt, het is altijd verstandig om vlak voor een regenbui te strooien. Dit versterkt namelijk meestal de werking. Daarnaast zijn de korrels dan meteen opgelost en vormen ze geen gevaar meer voor honden, katten of spelende kinderen. Wanneer je klaar bent met bemesten, veeg dan je schoenen goed schoon.