gras verticuteren gazon herstellen

Gras verticuteren

Voelt jouw gazon aan als een dik en zacht verend pakket? Of zit het gras vol met mos en onkruiden? Dan is het zeer waarschijnlijk verstandig om het gras te gaan verticuteren. Maar wat is nu de beste tijd om gras te verticuteren en wat zijn de voordelen?

Op deze pagina leer je alle basisbegrippen over gras verticuteren. Spring via onderstaande links meteen naar het onderwerp waar je meer over wilt weten.

Wat is verticuteren?

Verticuteren is het schoon kammen van een grasmat met behulp van verticuteermachine of – hark. Door te verticuteren verwijder je dood gras, vilt, mos & onkruiden uit het gazon. 

Wat is een viltlaag?

Vilt in een gazon is te herkennen als een zachte bruine laag welke enigszins verend aanvoelt. Het is een laag van allerlei organisch materiaal dat zich tussen de grassprieten heeft verzameld. Denk hierbij aan:

  • Onverteerd grasmaaisel
  • Ingewaaid stof
  • Bladresten van bomen

Waarom gras verticuteren?

Verticuteren verbetert de lucht- & waterhuishouding in de toplaag wat de groei van gras ten goede komt. Door gras te verticuteren worden voedingsstoffen makkelijker door de graswortels opgenomen. 

Wanneer gras verticuteren?

De beste periode om gras te verticuteren is in het voorjaar van april t/m mei. Of in het najaar van eind augustus tot begin oktober. Gras verticuteren tijdens de zomer veroorzaakt te veel groeistress en kan daarom beter worden vermeden. 

Eerste keer gras verticuteren

Een nieuw ingezaaid gazon mag je voor de eerste keer verticuteren wanneer het 2 tot 3 jaar oud is. Wanneer graszoden hebt gelegd mag je voor de eerste keer verticuteren wanneer het gazon 1 tot 2 jaar oud. 

Hoe vaak gras verticuteren?

Afhankelijk van de ligging van een gazon verticuteer je een tot twee keer per jaar. Voor gazons met voldoende licht is één keer per jaar vaak al voldoende. Schaduwrijke plekken mag je twee keer verticuteren.

Het is beter om ieder jaar licht te verticuteren dan bijvoorbeeld één keer in de drie jaar heel zwaar. De viltlaag is op deze manier ieder jaar te overzien en het verticuteren wordt zo geen zwaar lichamelijk werk. Door jaarlijks te verticuteren blijft de “schade” aan de grasmat ook beperkt.

Hoe kan ik het beste gras verticuteren?

Gras verticuteren gaat het beste op een droge dag in het voor- of najaar. Om goed tot onderin de viltaag te raken dien je het het gras vooraf  kort te maaien. Gebruik hierbij de opvangbak van de grasmaaier.

Schraap vervolgens met een verticuteerhark of verticuteermachine 0,5 tot 1,0 cm diep door de toplaag van het gazon heen. Het liefst in twee verschillende richtingen. Bijvoorbeeld eenmaal in de breedte en eenmaal in de lengte of tweemaal kruislings. 

Na het verticuteren zal het gras er niet heel fraai meer uit zien. Om een gazon er snel van te laten herstellen is nazorg nodig. Onder andere graszaad bijzaaien, bemesten en sproeien. Een complete uitleg lees je in ons gazonherstel 7-stappenplan

Handmatig of machinaal gras verticuteren?

Of je het beste handmatig of machinaal kunt verticuteren is grotendeels afhankelijk van de grootte en de bereikbaarheid van je gazon. Een verticuteerhark is compact en makkelijk wendbaar. Machinaal verticuteren werkt gelijkmatiger en is een stuk minder arbeidsintensief.

Een verticuteermachine kun je zelf kopen, maar kan vrij kostbaar zijn. Huren is meestal de beste optie, dit kan bij veel plaatselijke bouwmarkten. Voor kleine gazons of gazons met weinig vilt is een elektrische machine geschikt. Heb je een groot gazon, of een erg dikke viltlaag in je gazon, dan heb je een verticuteermachine met benzinemotor nodig.

Gras verticuteren nazorg

Wat te doen na het gras verticuteren? Om een gazon zo snel mogelijk van het verticuteren te laten herstellen is goede nazorg nodig. Zo zal je onder andere moeten sproeien, bemesten en graszaad bijzaaien. Hoe doe je dit het beste en wat is de juiste volgorde? Bekijk de uitgebreide uitleg in ons gazonherstel 7-stappenplan

Ook interessant  Alle blogs