gazon onderhoud kalender gazon onderhoud schema gazon onderhoud per maand

Gazon onderhoud kalender

Iedereen wil graag een mooi en vol gazon. Maar wat is daar nu allemaal voor nodig? Wat voor soort gazononderhoud pleeg je in welke maand? Wat is bijvoorbeeld de beste tijd van het jaar om je gazon te verticuteren? En hoe vaak is het nodig om je gras te bemesten?

De handige gazon onderhoud kalender op deze pagina helpt je op weg!

Gazon onderhoud per maand

Lees in onderstaand gazon onderhoud schema wat voor onderhoud je iedere maand aan je gazon zou moeten of kunnen plegen. Spring via de onderstaande links meteen naar de periode waar je meer over wilt weten;

Gazon onderhoud kalender: januari – februari

In de wintermaanden januari en februari hoef je niet veel te doen aan je gazon. Wanneer het zacht weer is in februari zou je het gazon voorzichtig al één keer kunnen maaien. Gebruik hierbij de opvangbak van je maaier. Vang tegelijk met alle grasresten ook bladeren op. Zorg voor een schone grasmat. Volgens onze gazon onderhoud kalender kun je het beste kalk strooien in december. Heb je dat niet gedaan? Doe het dan in januari alsnog. 

Is het gras bevroren? Loop er dan vooral niet overheen wanneer het niet hoeft. Bevroren gras buigt en veert namelijk niet zoals het normaal gesproken doet. Bij betreding raakt het gras een soort van gebroken of gekneusd. Zodra de vorst verdwijnt blijven je voetsporen als gele plekken nog lang zichtbaar in het gazon.

Januari en februari zijn bij uitstek de maanden om je tuingereedschap op orde te brengen. Wat je absoluut niet mag vergeten is het slijpen van de grasmaaier. Het mes van een cirkelmaaier kun je eventueel zelf demonteren, in een bankschroef plaatsen en vervolgens slijpen met een slijptol. Heb je een kooimaaier? Breng deze dan naar een specialist welke beschikt over speciale slijpapparatuur. 

Kort samengevat:

  • Maai het gras bij zacht weer
  • Loop niet over het gazon bij vorst
  • Slijp de messen van de grasmaaier

Gazon onderhoud schema: maart – april

Zodra in maart of april de zon weer begint te schijnen kun je het gras met regelmaat gaan maaien. Probeer tijdens het grasmaaien niet meer dan een derde van de grasplant af te maaien. De ideale maaihoogte bedraagt +/- 3 cm.

Na enkele keren gemaaid te hebben is het tijd voor de eerste bemesting. Gebruik hiervoor speciale voorjaarsmest. Deze activeert het gras het meest sterk en zorgt voor snelle verkleuring en herstel na de winter. Is er in de winter veel mos in je gazon gekomen? Gebruik dan een meststof met anti-mos werking.

Eind april, of enkele dagen na het strooien van de mosdoder, moet je het gras verticuteren. Hiermee verwijder je een groot deel aan mos, vilt, dood gras en kruipende onkruiden. Verticuteren draagt daarnaast bij aan een betere luchthuishouding van de toplaag en een verbeterde opname van voeding.

Nadat al het overtollig materiaal uit de grasmat is verwijderd is er ruimte vrijgekomen tussen de bestaande grassprieten. Om te voorkomen dat hier opnieuw mos of onkruid gaat groeien is het nodig om deze plekken op te vullen met nieuw gras. Met behulp van herstel graszaad ga je daarom graszaad bijzaaien. Let er na het bijzaaien goed op dat je het kiemende graszaad vochtig houdt.

Kort samengevat:

  • Maai het gras met regelmaat
  • Pas een voorjaarsbemesting toe
  • Verticuteer het gras
  • Herstel kale plekken d.m.v. bijzaaien

Gazon onderhoud schema: mei – juni

Door de toename van zonlicht en temperatuur zal het gras in de periode mei – juni harder gaan groeien. Het gras moet daarom intensiever gemaaid worden dan in voorgaande weken. Probeer minimaal een keer in de week te maaien.

De voorjaarsbemesting zal in mei – juni zijn werking langzaam beginnen te verliezen. Om het gras goed aan de groei te houden is het daarom tijd om de eerste zomerbemesting toe te dienen. Gras bemesten doe je het beste door de dosis gazonmest in twee delen evenredig over het gazon te strooien. 

Nu het gras hard groeit kan het zijn dat de kanten uitgroeien over de bestrating of verder dan gewenst de border in. Steek de kanten van het gazon daarom af met een kantensteker. Span een koord tussen twee paaltjes of gebruik een lange houten plank als hulpmiddel bij lange rechte stukken.

Wanneer je in het voorjaar goed hebt geverticuteerd en voldoende gras hebt doorgezaaid zou je weinig last moeten hebben van onkruid. Is dit toch het geval? Verwijder het onkruid dan handmatig of pas een verdelgingsmiddel toe.

Kort samengevat:

  • Maai het gras min. 1x per week
  • Pas een 1e zomerbemesting toe
  • Steken de kanten van het gazon af
  • Verwijder of verdelg onkruid 

Gazon onderhoud kalender: juli – augustus

Wanneer het in warme zomermaanden juli & augustus niet regelmatig regent is het belangrijk om het gras van voldoende water te voorzien. Gras sproeien is het meest effectief in de vroege ochtend of late avond. Op die momenten is de verdamping namelijk het laagst. Overdag in de volle zon sproeien is ook mogelijk. Het gras verbrandt daardoor niet, het heeft juist een verkoelend effect.

Om het gras te wapenen tegen hitte en droogte is het belangrijk om in juli nogmaals een zomerbemesting toe te passen. Daarnaast verdraagt het gazon daardoor ook beter betreding. Zoals bijvoorbeeld spelende kinderen.

Tijdens extreme hitte kan gras het zwaar te verduren krijgen. Onder normale omstandigheden moet je 1 tot 2 keer in de week grasmaaien op een hoogte van 3 cm. Bij een hittegolf is het aan te raden om te maaien op een hoogte van 4 tot 5 cm. Maai het gras vervolgens nog maar een keer in de twee weken. Hierdoor droogt het gazon minder snel uit en ervaart het minder stress.

Kort samengevat:

  • Geef water bij een neerslagtekort
  • Pas een 2e zomerbemesting toe
  • Maai het gras hoger bij een hittegolf

Gazon onderhoud kalender: september – oktober

Naast april is ook september een gunstige maand om je gazon te verticuteren. Dorre plekken die door droogte in de zomer zijn ontstaan, worden daarbij goed los gemaakt. Ook worden dode grasresten afkomstig van het maaien netjes uit de grasmat gehaald. Om droogteplekken of eventuele speelschade aan het gazon snel te laten herstellen moet je op deze plekken graszaad bijzaaien.

Oktober is vaak de meest moeilijk te voorspellen maand in het gazon onderhoud schema. Het kan enkele weken mooi najaarsweer zijn waarbij je het gras nog met regelmaat moet maaien. Of de herfst doet onstuimig en nat zijn intrede. Zolang het weer het toelaat is het daarom verstandig om het gazon al op tijd winterklaar te maken.

Een belangrijk aandachtspunt hierbij, is het tijdig toepassen van een najaarsbemesting. Een bemesting met de nadruk op kalium zorgt voor een hoge weerbaarheid tegen schimmels en biedt bescherming tegen regen en kou. Een gazon gaat daarnaast groener de winter door, is sterker opgewassen tegen mos en heeft zodoende een voorsprong in het voorjaar.

Onder vochtige omstandigheden vormen zich graag schimmels op dood organisch materiaal. Zeker op dagen dat het gras langdurig nat blijft door regen, mist of dauwvorming loopt het extra risico. Verwijder daarom in het najaar met regelmaat dode bladeren van het gazon. Laat het absoluut niet te lang liggen. Om de afvoer van water te doen versnellen kun je het gazon beluchten.

Kort samengevat:

  • Blijf het gras met regelmaat maaien
  • Verticuteer het gazon (indien nodig)
  • Herstel slechte plekken d.m.v. bijzaaien
  • Pas een najaarsbemesting toe
  • Verwijder bladeren van het gazon 

Gazon onderhoud kalender: november – december

Richting de feestdagen hoef je niet veel meer aan je gazon te doen. Door de lagere temperaturen groeit het gras waarschijnlijk nog maar amper. Je hoeft het gras daarom niet of nauwelijks meer te maaien. Net zoals in oktober blijft het nog steeds belangrijk om afgevallen bladeren en takjes van je gazon te ruimen. Gebruik hiervoor een brede bladhark of een bladblazer.

Om gras gezond te laten groeien is een goede pH-waarde van de bodem belangrijk. De ideale pH-waarde voor gras ligt tussen de 5,5 – 6,5. Doordat grond van nature verzuurt daalt deze waarde na verloop van tijd. Om de verzuring op te heffen kun je in december of januari kalk strooien op je gazon. Daarnaast heeft het strooien van kalk indirect ook effect op het beheersen van mos. In tegenstelling tot gras, groeit mos namelijk wel goed bij een lage pH-waarde.

Bij hevige regenval is het belangrijk dat er geen water op het gazon blijft staan. Maak indien nodig op slechte plekken gaatjes in de grond met behulp van een riek. Sneeuwt of vriest het? Blijf dan van je gazon af. Loop er vooral niet over.  

Tot slot is het aan het einde van het jaar verstandig om je tuingereedschap goed schoon te maken. Op die manier voorkom je bijvoorbeeld dat je grasmaaier niet gaat roesten. Verwijder alle grasresten en berg het tuingereedschap droog op. Blijf de tips uit deze gazon onderhoud kalender jaarlijks herhalen. 

Kort samengevat:

  • Ruim bladeren en takjes van het gazon
  • Strooi kalk over het gazon
  • Loop niet over het gazon bij vorst
  • Maak je tuingereedschap netjes schoon

Ook interessant  Alle blogs

Voeg je koptekst hier toe

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.