slecht gazon herstellen opknappen stappenplan

Slecht gazon herstellen

Heb je gras wat al enkele jaren slecht is onderhouden? Groeit er pleksgewijs wat mos, onkruid of wild gras in je gazon? Heb je last van droogteplekken? Middels onderstaand stappenplan wordt de jaarlijkse opknapbeurt van het gazon een fluitje van een cent. Kale plekken zullen binnen no-time zijn verdwenen.

Let op! Een slecht gazon herstellen na droogte, of het plaatsen van een zwembad is prima mogelijk. Echter, is jouw gazon plaatselijk verzakt? Zit het vol met molshopen of is het al meer dan 10 jaar oud? Dan is het helaas niet meer de moeite om tijd en energie in herstel te stoppen. Je kunt een gazon in dit geval het beste volledig afsteken, omspitten en opnieuw egaliseren. Vervolgens kun je kiezen voor graszaad zaaien of graszoden leggen. 

Hoe een slecht gazon herstellen

Bij het herstellen van een slecht gazon is het belangrijk om de juiste stappen in een logische volgorde te doorlopen. Doe je dit niet dan loop je het risico dat het gras juist slechter gaat groeien en mos en onkruid opnieuw de overhand neemt.

Een slecht gazon herstellen doe je bij voorkeur op een droge dag in het voor- of najaar. De periodes maart t/m mei of half augustus tot half oktober zijn ideaal. 

Navigeer via onderstaande links direct door het stappenplan:

  1. Kort maaien
  2. Verticuteren
  3. Opruimen
  4. Doorzaaien
  5. Dressen
  6. Bemesten
  7. Water geven

1.    Het gras kort maaien

Om een slecht onderhouden gazon weer op te knappen is gras verticuteren vrijwel altijd nodig. Bij het verticturen van gras schrapen de scherpe messen van een verticuteerhark of verticuteermachine door de toplaag heen en verwijderen daarbij vilt, mos, dode grassen en onkruiden. Het mag gezien worden als het schoon kammen van een grasmat. 

Om met de messen van de verticuteermachine of – hark tot diep in de grasmat te raken is het handig om het gras vooraf nog even kort te maaien. Het grasmaaien doe je in dit geval op een hoogte van ongeveer 2 cm. Maak hierbij gebruik van de opvangbak of hark het grasmaaisel later bij elkaar en voer dit alvast af. 

2.    Het gras verticuteren

Stel de verticuteermachine op de juiste diepte af. De messen moeten ongeveer 0,5 tot 1,0 centimeter door de toplaag heen schrapen. Wees niet te bescheiden en zorg ervoor dat het vilt en mos goed los bovenop komt te liggen. Het gazon mag er best wat onder lijden.

Het werkt het beste om het gazon in minimaal twee verschillende richtingen te verticuteren. Kies bijvoorbeeld voor eenmaal in de lengte en eenmaal in de breedte of tweemaal kruislings. Daar waar nodig, veelal de schaduwrijke plekken, kun je het gazon gerust nog eens extra hard aanpakken. Hark het gazon eventueel tussentijds schoon om te zien of het gewenste resultaat al behaald is.

3.    Grasresten opruimen

Wanneer je het gazon goed hebt weten te verticuteren liggen alle mos-, vilt- en grasresten nu grotendeels los op het gazon. Hark de laatste beetjes los en werk al het vrijgekomen materiaal bij elkaar op een hoopje. Schep het in een kruiwagen en voer het af. De allerlaatste restjes uit de grasmat zou je nog kunnen verwijderen met een bladblazer. Laat in ieder geval zo’n open en schoon mogelijke grasmat achter.

4.    Graszaad bijzaaien

Na het verticuteren van het gazon is er ruimte vrijgekomen tussen de bestaande grassprieten. Om te voorkomen dat hier opnieuw mos of onkruid gaat groeien is het verstandig om op deze plekken nieuw gras in te brengen. Dit doe je door graszaad bij te zaaien wat speciaal geschikt is voor renovatie.

Herstel graszaad, bestaat voornamelijk uit snel kiemend Engels raaigras. Kale open plekken worden hierdoor razendsnel gevuld met jong en vitaal nieuw gras. Het doorzaaien van jouw gazon resulteert in een:

  • Verjongd grasbestand
  • Hogere zodedichtheid
  • Langere levensduur

Gebruik tijdens het doorzaaien altijd tweemaal de halve dosering graszaad om zo tot een egale verdeling te komen. Werk voor de beste verdeling, net zoals bij het verticuteren, eenmaal in de lengte- en eenmaal in de breedterichting of tweemaal kruislings. Op hele kale en open plekken mag je gerust wat extra herstel graszaad zaaien.

5.    Dressgrond strooien

Graszaad dat zowel van boven als onder in aanraking komt met vochtige grond kiemt vele malen beter dan graszaad dat los op de grond ligt. Het is daarom verstandig om het graszaad na het zaaien toe te dekken met een dun laagje grond. Dit principe wordt ook wel dressen genoemd.

Door middel van dressen voorkom je ook dat het graszaad wordt opgegeten door vogels of wegwaait. Speciale dressgrond bestaat uit een mengsel van zand en fijne compost. Op kleine gazons kun je ook een handige kant-en-klaar verpakking gebruiken zoals DCM Vivimus Gazon.

6.    Het gras bemesten

Om het gazon, na het verticuteren en bijzaaien, snel te laten herstellen is gras bemesten noodzakelijk. Niet alleen het ingebrachte graszaad heeft hier baat bij, maar ook de bestaande grassen. Alleen op deze manier raakt een grasmat weer snel dicht begroeid en heeft mos of onkruid minder kans. Met organisch minerale gazonmest krijg je het mooiste gras. 

7.    Het gras sproeien

Direct nadat je jouw gazon een opknapbeurt hebt gegeven is belangrijk om te gaan sproeien. Om de gazonmest te activeren en het graszaad te laten kiemen is er namelijk vocht nodig. De gazonmest zal na één keer beregenen vaak al actief worden en na 10 dagen het gras een groenere kleur geven.

In het gebruikte graszaadmengsel zitten vaak 3 verschillende grassoorten. Elke grassoort hiervan kent afzonderlijk zijn eigen kiemsnelheid. Bij groeizaam weer, tussen het voor- en najaar, is de gemiddeld tijd van opkomst van:

  • Engels raaigras +/- 7 dagen
  • Veldbeemdgras +/- 14 dagen
  • Roodzwenkgras +/- 21 dagen

Om de kieming te bevorderen is het belangrijk om de toplaag constant vochtig te houden. Vooral de eerste 3 weken na het bijzaaien is gras sproeien erg cruciaal. Het graszaad heeft dan namelijk nog geen wortels ontwikkeld. Het heeft enkel baat bij het vocht dat zich, in de toplaag, binnen het bereik van het zaadje bevindt. Pas op voor verdichting van de toplaag door te veel water. Sproei liever enkele keren per dag een beetje, dan in één keer heel veel. 

Ook interessant  Alle blogs

Voeg je koptekst hier toe

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.