gestreepte witbol in gazon bestrijden

Gestreepte witbol

Gestreepte witbol is een pluimgras welke bloeit van mei tot september en 30 – 90 cm hoog kan worden. Het is te herkennen aan zijn grijsgroene bladeren die volledig behaard zijn. Gestreepte witbol komt onder andere voor in bermen, weilanden of bossen.

Het is een zeer veel voorkomende grassoort welke over heel West- & Zuid Europa te vinden is. Zijn Latijnse naam is Holcus Lanatus. Het blad kan ongeveer 20 cm lang worden en heeft een fijne punt. Wanneer de grasplant volledig in bloei staat draagt het witte, roze of paarsachtige pluimen.

Gestreepte witbol leefwijze

Gestreepte witbol groeit graag op voedingsrijke grondsoorten die enigszins vochtvasthoudend zijn. Op langdurig natte of droge plekken zal je het grasplantje niet snel vinden. Witbol vermeerdert zich vegetatief door zijdelingse groei.

Daarnaast vermeerdert het zich ook generatief door het aanmaken van zaad, wat zichzelf verspreid via wind, mensen en dieren. Eenmaal in de grond terecht gekomen kan het zaad tot wel 12 jaar kiemkrachtig blijven.

Vorige slide
Volgende slide

Gestreepte witbol herkennen

 Naast het grijsgroene blad wat fluweelzacht aan voelt door de aanwezigheid van kleine haartjes, is gestreepte witbol ook makkelijk te herkennen onder aan de voet van de plant. Deze is namelijk gestreept. De paarsrode strepen die in de lengte van de plant mee lopen, lijken op een pyjamabroek.

Gestreepte witbol in het gazon

Gestreepte witbol is een overblijvend wortelonkruid. Door zijn polvormende groeiwijze, brede bladeren en opvallend lichte kleur steekt witbol er af tegen de rest van het gazon. Witbol in het gazon maakt het gazon visueel onaantrekkelijk.

Wanneer het eenmaal in een gazon gevestigd is verdringt het makkelijk gewenste grassoorten. Zeker wanneer er (speel)schade aan het gazon is ontstaan. De aanwezigheid van witbol kan daarnaast ook duiden op een slechte structuur van de bodem.

Het gazon beluchten helpt de structuur te verbeteren. Beluchten kan heel simpel door met een riek gaatjes te prikken in het gazon. Wanneer het om een groot gazon gaat, is dit nogal arbeidsintensief. Je kunt dan het beste een gazonbeluchter huren

Witbol bestrijden

Wanneer er pollen witbol in een border groeien kun je deze schoffelen, wieden of eventueel pleksgewijs kunnen behandelen met een onkruidbestrijdingsmiddel zoals Round-up. In een gazon gaat dit helaas niet. Round-up zou namelijk ook de gewenste grassen er omheen doden, waardoor er te veel nevenschade ontstaat.

Kleine polletjes witbol kun je het beste handmatig met een mes uit het gazon steken. Reparatie aan het gazon daarna is meestal niet nodig. Wanneer er nog genoeg goede grassen omheen groeien is het kale plekje zo dichtgegroeid.

Heb je last van grote pollen op een klein gazon? Dan kun je deze het beste volledig uit de grond steken met een schop. De kale plekken vul je vervolgens op met nieuwe grond welke je van tevoren hebt gemengd met wat graszaad. Een andere optie is graszoden kopen en daar een rond of vierkant stuk uit te snijden.

Ben je de eigenaar van een groot gazon wat volledig vol zit met grote pollen? Dan bestaan er grofweg twee keuzes. Of je begint helemaal met een schone door lei door het gazon opnieuw aan te leggen. Dat kan door middel van graszaad zaaien of graszoden leggen.

Of je kiest ervoor om het gazon eens stevig op te knappen. Dit kan door het gazon grondig te verticuteren, bijzaaien en bemesten. Niet alle pollen met wild gras zullen door deze methode compleet verdwijnen, maar het probleem blijft er op termijn wel beheersbaar door.

Ook interessant  Alle blogs