straatgras straatjesgras poa annua in gazon bestrijden

Straatgras

Straatgras of straatjesgras (Poa Annua) is een eenjarige, soms tweejarige grassoort. De naam doet vermoeden dat het enkel groeit tussen de voegen van bestrating, maar dat is niet zo. Het grasplantje kan zich ook makkelijk handhaven tussen andere grassoorten. Straatgras is vrijwel over de hele wereld te vinden.

In Nederland kun je straatgras onder andere tegenkomen op sportvelden en golfbanen. Of in weides, bermen of gazons. Kortom straatgras groeit overal en is altijd dichtbij. Maar hoe herken je straatgras nu precies? Wat zijn de eigenschappen van deze grassoort? En misschien wel het belangrijkste, wat kun je doen tegen straatgras in het gazon? We leggen het je graag uit.

Navigeer via onderstaande links direct naar het onderwerp waar je meer over wilt weten:

Straatgras herkennen

Straatgras herken je voornamelijk aan zijn pol vormende groeiwijze. De grassprieten zijn opvallend bleek- tot lichtgroen van kleur. Het blad is volledig glad, heeft geen haartjes en is dof aan de achterzijde. Op het uiteinde van de grasspriet bevindt zich een wit zaadpluimpje.

  • Polvormer
  • Lichtgroene sprieten
  • Wit zaadpluimpje

Het zaadpluimpje is een vroeg stadium van de grasplant al zichtbaar. Doordat straatgras, anders dan de meeste grassoorten, het hele jaar door bloeit zijn de witte pluimpjes vrijwel altijd te zien. Het is een laagblijvende grassoort die maximaal 25 – 30 cm hoog kan worden.

Vorige slide
Volgende slide

Straatgras eigenschappen

Straatgras is oorspronkelijk een eenjarige grassoort. Er bestaan inmiddels ook sommige tweejarige of meerjarige soorten. De latijnse naam voor straatgras is Poa Annua. Afkomstig van de Griekse woorden Poa (gras) en Annua (eenjarig).  

Straatgras is lichtgroen van kleur en heeft een hoge behoefte aan stikstof, kalium en fosfaat. Bij een lage voedingstoestand van de bodem verkleuren de grassprieten naar bleekgroen. De grassoort groeit bij voorkeur op een goed bemeste, maar vooral vochtige, ondergrond met een pH (zuurtegraad) van 5,5 tot 7,0. Het wortelt zeer ondiep en kan daardoor slecht tegen betreding.

Kieming van straatgras

Al vanaf een temperatuur van 5 graden is straatgras in staat om tot ontkieming te komen. Het kiemt binnen 3 – 7 dagen, kan zich binnen 1 – 2 weken vestigen en vervolgens binnen enkele weken uitgroeien tot een bloeiend graspolletje. Ten opzichte van andere grassoorten is dit razendsnel. Door deze unieke eigenschappen is de grassoort kampioen in het opvullen van kale plekken.

In de winter, onder zeer natte omstandigheden, vormt straatjesgras wortelstokken. Ook wel rizomen genoemd. Deze rizomen zijn ondergrondse stengels die horizontaal groeien. Op deze stengels vormen zich knopen die zich uiteindelijk opnieuw diep wortelen en waaruit een nieuw plantje ontstaat.

Groeiwijze van straatgras

Straatjesgras wortelt erg ondiep en is daardoor erg gevoelig voor droogte. Daar waar normale cultuurgrassen, tijdens droogte, hun energie steken in het aanmaken van extra wortelmassa, maakt straatgras overdadig veel zaadpluimen aan. Door snel te zorgen voor veel nageslacht wil het zich op deze manier zien te handhaven op langere termijn.

Kort maaien van straatgras

Straatgras verdraagt kort maaien goed. Waar veelgebruikte sport- of speelgazon rassen zoals Engels Raaigras (Lolium Perenne) en Veldbeemgras (Poa Pratensis) het loodje zouden leggen bij een maaihoogte van 1,0 cm, doet straatgras dat niet. Het is namelijk in staat om zich qua groeiwijze aan te passen aan de hoogte van de grasmaaier. Het kan zelfs bij een maaihoogte van 0,5 cm nog steeds bloeien en meerdere keren per jaar kiemkrachtig zaad aanmaken.

Straatjesgras in gazon

Naast de veelal bekende onkruiden zoals paardenbloem en klaver, kun je ook onkruidgrassen in je gazon krijgen. Straatgras (Poa Annua) is in Nederland absoluut de meest voorkomende ongewenste grassoort. Het grasplantje is ongewenst om 5 verschillende redenen.

  • Polvormer
  • Afwijkende kleur
  • Agressieve bloeiwijze
  • Slechte beworteling
  • Ziektegevoelig

Ten eerste groeit de grassoort op een pol vormende wijze. Het mengt zich niet makkelijk tussen de gewenste grassen in een gazon. Wanneer je er niet eerder last van hebt gehad, toont het zich in het begin als kleine lichtgroene stippen in het gazon. Met een beetje pech worden het in een latere fase grote plakkaten.

Ten opzichte van de gewenste grassoorten Engels Raaigras, Veldbeemdgras en Roodzwenkgras, heeft straatjesgras een veel lichtere kleur. Anders dan normale cultuurgrassen bloeit de grassoort het hele jaar door. De witte pluimpjes aan het einde de grasspriet zijn jaarrond te zien.

Doordat Poa Annua het hele jaar door bloeit, maakt het ook om de zoveel tijd kiemkrachtig zaad aan. Verdere verspreiding van het minuscule graszaad over de rest van het gazon is vrijwel onmogelijk tegen te gaan.

Straatjesgras wortelt erg ondiep, waardoor het gevoeliger is voor grasziektes en slecht tegen betreding kan. Er ontstaat makkelijk speelschade. Door de ondiepe beworteling kan het gras ook niet goed tegen droogte. Tijdens een hittegolf wordt het gras snel bruin of het sterft af.

Straatjesgras bestrijden

Straatgras is chemisch te bestrijden met glyfosaat. Echter gaan andere grassen daar ook van dood. Bestrijdingsmiddelen met de werkzame stof glyfosaat (bijv. Roundup) zijn dus niet toepasbaar voor het bestrijden van straatgras in het gazon. Wel om andere plekken onkruidvrij te houden.

Straatgras verwijderen

Een natuurlijk of chemisch bestrijdingsmiddel voor straatgras in het gazon bestaat niet. Op kleine gazons is het handmatig verwijderen van straatgras de meest effectieve manier om snel van het probleem af te komen. Je verwijdert hierbij niet alleen de plant zelf, maar ook de wortels en de zaadpluimpjes. De verspreiding van nog meer zaad wordt daarmee direct stopgezet.

Beginnende grasplantjes of kleine polletjes wip je het makkelijkste uit de grond met een mes. Grote plakkaten steek je uit met een schop. Met een mes is het soms niet eens nodig om herstelwerk uit te voeren. Het gras groeit daar vanzelf weer dicht. Heb je met de schop een plakkaat uitgestoken? Vul deze dan aan met wat grond. Zaai vervolgens herstel graszaad of leg een klein stukje graszoden.

Een flink nadeel van bovenstaande strategie is dat het vrijwel onuitvoerbaar is in grote tuinen. Doordat straatjesgras het hele jaar door bloeit is het daarnaast praktisch ook onmogelijk om de vermeerdering ervan tegen te blijven gaan. Voor zowel grote als kleine tuinen geldt dat het verstandiger is om het beheersbaar te houden dan om het compleet te (blijven) verwijderen.  

Straatgras beheersen

Straatgras (Poa Annua) is een één- of tweejarige grassoort. Het gras bloeit het hele jaar door en maakt het hele jaar door zaad aan. Straatjesgras groeit graag op vochtige plekken en is door zijn ondiepe beworteling gevoelig voor droogte. Het kiemt en vestigt zich enorm snel, zelfs bij lage temperaturen. Poa Annua neemt daardoor kale plekken in het gazon snel in beslag.

Om straatjesgras in het gazon beheersbaar te houden is het belangrijk om drie zaken te voorkomen, namelijk;

  • Een natte ondergrond
  • Kale plekken in het gazon
  • Verspreiding van zaad

De belangrijkste en meest makkelijke manier om het probleem onder controle te houden is zo min mogelijk beregenen. Wanneer je water wilt geven, doe dit pas wanneer het gazon het écht nodig heeft. Beregen liever één of twee keer in de week flink, dan meerdere keren per dag een beetje. Op deze manier drogen pollen sneller uit en heeft graszaad minder kans om succesvol te kiemen.

Op plekken waar na een regenbui lang water blijft staan is het verstandig om de waterafvoer te verbeteren. Dit kan handmatig door met een riek gaatjes in de grond te prikken. In grote tuinen kun je het beste machinaal te werk gaan met een zogenaamde gazonbeluchter.

Omdat Poa Annua vroeg en snel kiemt is het belangrijk om voor zoveel mogelijk concurrentie van goede grassen te zorgen en kale plekken te voorkomen. Verticuteer je gazon jaarlijks in het voor- en/of najaar en vul daarbij de vrijgekomen ruimte op met gewenste grassoorten. Het bijzaaien van herstel graszaad doe je het beste in de periode april – mei of september – oktober.

Straatjesgras bloeit het hele jaar door, waarbij het continu zaad aan maakt en zich vermeerdert. Een robotmaaier of mulchmaaier werkt de verspreiding van straatgraszaad enkel in de hand. Het is het beste om, tijdens het grasmaaien, het maaisel op te vangen en vervolgens af te voeren.

Ook interessant  Alle blogs

wanneer graszoden leggen vanaf wanneer tot wanneer beste tijd

Wanneer graszoden leggen?

Het leggen van graszoden kan in principe het hele jaar door. Periodes met weersextremen zoals; sneeuw, vorst, een hittegolf of erg veel regen raden we

Lees verder »