weegbree in gazon

Weegbree in gazon: herkennen, bestrijden & voorkomen

Weegbree komt over de hele wereld voor en is veelal te vinden op vochtige en voedselrijke grond. Het is een echte tredplant, wat wil zeggen dat het graag groeit op plekken waar veel overheen gelopen of gereden wordt.

Zo kom je het tegen op paden en wegen. Of tussen de voegen van klinkers in straten en parkeerplaatsen. Weegbree is ook een veel voorkomend onkruid in sportvelden. De aanwezigheid van weegbree in gazons duidt over het algemeen op verdichting van de ondergrond.

Weegbree in gazon herkennen

Je kunt weegbree herkennen aan zijn brede leerachtige groene bladeren die in de vorm van een rozet groeien. Afhankelijk van de soort kan de plant daarmee een doorsnee van wel 50 cm bereiken. In het midden van de plant groeien lange stelen met daarboven op een groen tot bruinachtig gekleurde aar.

Heel dicht op de steel van de aar groeien kleine bloemetjes. Wanneer de plant groeit in een gazon wat regelmatig wordt gemaaid wordt het slechts enkele centimeters hoog. Groeit het bijvoorbeeld in een berm dan kan het tot wel 50 cm hoog worden.

Vorige slide
Volgende slide

Soorten weegbree

De weegbree is in algemene zin te herkennen aan een groep van brede leerachtige bladeren die in een rozetvorm groeien. Daar bovenuit steken enkele stelen met aan de bovenkant een groen tot bruin gekleurde aar. In Nederland zijn de meest voorkomende weegbree soorten;

  • Grote weegbree (Plantago Major) Heeft brede ronde bladeren en draagt een bruin gekleurde bloem. Staat in bloei van mei tot november. Groeit tot maximaal 30 cm in doorsnee.

  • Ruige weegbree (Plantago Media) Heeft sterk behaarde elliptische gevormde bladeren en draagt een lila tot roze gekleurde bloem. Bloeit van mei tot juni. Groeit tot maximaal 40 cm in doorsnee.

  • Smalle weegbree (Plantago Lanceolata) Heeft smalle tot lancetvormige bladeren en draagt een wit tot geel gekleurde bloem. Bloeit van mei tot oktober. Groeit tot maximaal 50 cm in doorsnee.

Weegbree uit gras verwijderen

Wanneer weegbree zich eenmaal in een gazon heeft weten in te dringen, krijg je deze er niet zomaar meer uit. Het onkruidplantje wortelt zich namelijk stevig vast met een hele lange en vooral stevige penwortel.

Zou je weegbree met de hand uit een gazon willen verwijderen dan moet je dat met wortel en al doen. Weegbree is namelijk in staat om vanuit een afgebroken of doorgesneden wortel opnieuw te ontspruiten.

Weegbree uit gras verwijderen kun je beter niet met de hand doen. Je laat hierbij vaak nog te veel wortel in de grond zitten. Beter is het om te werken met mes of een speciaal ontworpen penwortelsteker.

Bij het uitsteken van weegbree in gras ontstaat helaas altijd wel wat kleine schade aan het gazon. Om het gazon mooi vlak te houden zal je na het uitsteken alle gaten opnieuw moeten vullen met wat grond en herstel graszaad.

Weegbree in gazon uitputten

Heb je een groot gazon? Lijkt het een voor een uitsteken van iedere weegbree je net iets te veel werk? Gelukkig is er nog een andere manier. Je kunt weegbree zichzelf namelijk uit laten putten. Deze methode is waarschijnlijk leuker om uit te voeren, alleen het resultaat laat helaas wel wat wat langer op zich wachten.

Weegbree kan ontzettend goed tegen betreding. Door de aanwezigheid van bepaalde reserves in de penwortel herstelt het hier snel van. Door de bladeren van de weegbree regelmatig door te snijden, kun je de plant meerder keren dwingen om zijn reserves te gebruiken. Zodra deze reserves langzaam op beginnen te raken, sterft de plant vanzelf af.

Je kunt de bladeren het makkelijkste doorsnijden met behulp van een verticuteermachine. Voor het beste resultaat het liefst bij droog en redelijk warm weer. Herhaal het proces ongeveer iedere 2 – 3 weken voor zo lang als nodig.

Weegbree in gazon bestrijden

Naast regelmatig verticuteren of handmatig uitsteken kun je ook een middel tegen weegbree in gras gebruiken. Let op! Dit kan alleen van maart tot en met september bij een temperatuur van minimaal 15 graden.

Het chemische bestrijdingsmiddel tegen weegbree los je op in water en spuit je met behulp van een druk- of rugspuit als een fijne nevel over het gazon. De nevel moet zich kunnen hechten op het blad van de weegbree.

Op het moment van toepassen moet het blad daarom volledig droog zijn. Na dat je het onkruid hebt gespoten mag het de eerste uren niet regenen. Om te voorkomen dat de nevel naar andere planten zou kunnen waaien, spuit je het beste ’s middags of ’s avonds bij windstil weer.

Een toegestaan middel voor het bestrijden van weegbree in gras is;

  • Protect Garden Gazon Net Ultra Verkrijgbaar in een verpakking van 40 ml. Goed voor het behandelen van 210 m2. Naast weegbree heeft het middel ook werking op; Boterbloem, Herik, Kamille, Kleefkruid, Paardenbloem, Ridderzuring en Vogelmuur.

3 tips om weegbree in gazon voorkomen

  • Zorg voor een luchtige toplaag. Weegbree komt vaak voor op gazons weer veel over heen wordt gelopen of gereden. Het groeit graag op een verdichte ondergrond. Om weegbree te voorkomen hoor je het gazon luchtiger te maken. Dit kan door met een riek kleine gaatjes in het gazon te prikken. Om grote gazons snel te behandelen kun je het beste een speciale gazonbeluchter huren.
  • Voorkom kale plekken in het gazon. Een gazon met kale plekken is gevoelig voor de ontwikkeling van weegbree. Tijdens de zomer is het belangrijk om droogte plekken in het gazon te voorkomen. Geef het gras daarom op tijd extra water. Herstel kale plekken die zijn ontstaan door spelende kinderen of na het verticuteren zo snel mogelijk. Dit bereik je door middel van graszaad bijzaaien.
  • Pleeg regelmatig onderhoud aan het gazon. Wanneer je grasmaait beperk je de groei in de lengte en dwing je het gras om zich in de breedte te ontwikkelen. Regelmatig grasmaaien zorgt dus voor een gesloten grasmat met een volle structuur. Maai het gras tijdens het groeiseizoen minimaal 1 -2 keer per week. Zorg dat het gras van maart tot oktober continue blijft groeien door het regelmatig te bemesten. Het liefst een keer in het voorjaar, een keer in de vroege zomer, een keer in de late zomer en tot slot nog een keer in het najaar.

Ook interessant  Alle blogs

Voeg je koptekst hier toe

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.