Graszaad zaaien of graszoden leggen?

Bij de aanleg van een nieuw gazon kun je gebruik maken van graszaad of graszoden. De voorbereidende werkzaamheden, waarbij je de grond in gereedheid brengt, zijn bij beide methodes nagenoeg hetzelfde.

Wat zijn de voor- en nadelen van zelf gras zaaien of grasmatten leggen en in welke tijd van het jaar kun je deze werkzaamheden het beste uitvoeren?

Spring meteen naar het onderwerp waar je meer over wilt weten.

Voordelen graszaad zaaien

Het grote voordeel van graszaad zaaien is vooral gemak. Het is licht werk wat vrijwel ieder zelf kan doen. Wanneer de ondergrond eenmaal is los gespit en vervolgens geëgaliseerd, is het enkel nog maar een kwestie van het graszaad egaal over het te zaaien oppervlak verdelen. Een gazon inzaaien met graszaad is dus een stuk minder bewerkelijk dan het zelf leggen van graszoden. Tot slot is graszaad ook relatief goedkoop.

Nadelen graszaad zaaien

Doordat graszaad erg licht is van gewicht en fijn van structuur is het lastig zijn om het egaal te verdelen. Wanneer je een gazon bijvoorbeeld onsecuur met de hand hebt ingezaaid kunnen daardoor rare patronen, kale plekken of oneffenheden in het zaaibeeld ontstaan.

Wanneer je een mooi zaaibed hebt gemaakt waar gras op mag groeien, is dit vaak niet alleen een plek waar enkel graszaad zal gaan kiemen. Onkruidzaden zullen zich daar ook graag willen vestigen. Wanneer je graszaad zaait zal je altijd rekening moeten houden met de concurrentie van ongewenste onkruidzaden.

Ongeacht het moment van zaaien gaat er altijd een lange tijd overheen voordat een ingezaaid gazon enigszins dicht en gesloten is. Dit duurt minimaal 4 tot 6 groeimaanden. Vanaf dat moment is een speelgazon pas volledig betreedbaar voor spelende kinderen en huisdieren. De eerste weken na inzaai mag je er eigenlijk nog eens niet op lopen.

Wanneer graszaad zaaien?

Gras zaaien doe je het beste in de periode van half april tot begin juni of van half augustus tot begin oktober. In deze perioden van het jaar zijn de weersomstandigheden vaak het meest gunstig. De bodemtemperatuur is hoog genoeg en er valt regelmatig een natuurlijke regenbui. Eventuele nachtvorst in het vroege voorjaar brengt geen schade toe aan het gras.

Gedurende de zomer kan er in principe ook prima gras gezaaid worden.
Zolang de temperaturen rond de 20 °C schommelen en er regelmatig normale neerslag valt is er niks aan de hand. Langdurige droogte en hitte kunnen het graszaad echter doen uitdrogen en verwelken. Extreme onweersbuien als gevolg van de hitte kunnen het graszaad van het gazon doen weg spoelen.

Voordelen graszoden leggen

Het grootste voordeel van grasmatten leggen is dat je binnen één dag eigenaar bent van een kant-en-klaar gazon. De grasmat is direct donkergroen van kleur, dicht van structuur en vrij van onkruiden. Bij gemiddelde groeiomstandigheden zijn grasrollen na 10 – 14 dagen al vastgegroeid en toegankelijk voor spelende kinderen en huisdieren.

Bij het gebruik van graszoden is al het moeilijke werk zoals zaaien en onkruid bestrijden al voor je gedaan. Je kunt direct starten met het reguliere onderhoud zoals sproeien, maaien en bemesten. Wanneer je de grasmat door het maaien goed gesloten houdt, ervaar je de eerstvolgende jaren geen of weinig last van opkomend onkruid.

Nadelen graszoden leggen

Een graszode is een levend product welke je in tegenstelling tot graszaad niet lang kunt bewaren.  Wanneer je verse grasmatten bent wezen kopen moet je deze binnen 1 – 2 dagen in je tuin hebben gelegd.

Uitgerolde grasmatten zijn vierkant en moeten aan de randen van je gazon altijd op maat gesneden worden. Afhankelijk van de vorm van je tuin kan dit soms vrij bewerkelijk zijn.

Een graszode bestaat voor een groot deel uit grond en kan, zeker wanneer het heeft geregend, zwaar zijn qua gewicht. Wanneer je zelf graszoden wil leggen moet je dus rekening houden met zwaar tilwerk.

Graszaad zaaien

  • traag resultaat
  • onkruidgevoelig
  • licht werk
  • goedkoop
  • april – september

Graszoden leggen

  • snel resultaat
  • geen onkruid
  • zwaar werk
  • duur
  • januari – december

Wanneer graszoden leggen?

Het leggen van grasmatten kan in principe het hele jaar door. Ook op momenten waarin gras zaaien onmogelijk is. Bij het leggen van gras moet je alleen opletten dat de ondergrond niet te drassig of bevroren is.

Bij langdurige droogte in de zomer moet je rekening houden met het feit dat je gelegde graszoden iedere dag water moet geven. De meest veilige en gebruikelijke tijd om grasrollen te leggen is van half april tot begin juni of van half augustus tot begin oktober.

Verzorging na aanleg

Of je nu graszaad hebt gezaaid of een speelgazon met behulp van graszoden hebt aangelegd, zorg ervoor dat het niet uitdroogt. Afhankelijk van het weer is het de eerste periode na aanleg iedere dag nodig om water te geven.

Zodra de graszoden nieuwe wortels hebben gemaakt en zijn vastgegroeid kun je langzaam gaan minderen met het geven van water. Sproei bij erg zonnig weer niet alleen ’s ochtends of ’s avonds maar ook overdag.

Heb je zelf een gazon ingezaaid, strooi dan twee weken na het zaaien van het gras een langwerkende meststof. Dit zorgt voor een snelle groei, waardoor het gras sneller dicht komt te staan en onkruid minder kans heeft. Bij groeizaam weer kan het gras al na 4 – 6 weken voor de eerste keer gemaaid worden.

Ook interessant  Alle blogs