Graszoden op voorraad Graszoden afhalen Graszoden ophalen Graszoden direct afhalen

Dikte graszoden

Ben je van plan om binnenkort grasmatten te gaan leggen? Dan is het  belangrijk om te weten dat graszoden maar 1-2 dagen houdbaar zijn. Je kunt de ondergrond daarom het beste al helemaal klaar hebben liggen vóór je gaat bestellen. Maar hoe hoog moet je de ondergrond dan leggen? En wat is de dikte van graszoden nu precies? Je leest het op deze pagina. 

Hoe dik zijn graszoden?

Graszoden zijn 1 tot 1,5 cm dik. Een graszode is opgebouwd uit grassprieten een dikke laag met wortels en dun laagje grond. 

Welke hoogte moet ik aanhouden?

Om een gazon mooi vlak aan te laten sluiten op de bestrating dient de ondergrond voor graszoden precies 1,5 cm lager te liggen. Doe je dit niet, dan kan dat later nadelige gevolgen hebben tijdens het grasmaaien.

Leg je het gazon te laag t.o.v. de bestrating, dan loop je het risico dat de messen van de grasmaaier het straatwerk raken en daardoor gelijk bot zijn. Leg je het gazon te hoog t.o.v. de bestrating dan zal de grasmaaier het gras langs de randen schuin af gaan maaien. Wat resulteert in kleurverschillen van het gras.

Vorige slide
Volgende slide

Gewicht, afmeting & dikte graszoden

Graszoden zijn 40 cm breed, 250 cm lang en 1,5 cm dik. Dit komt overeen met een afmeting van één vierkante meter per stuk.  Ogerold heeft een grasrol een doorsnee van ongeveer 30 cm. Afhankelijk van de vochtigheid tijdens het oogsten wegen graszoden 15 – 20 kg per stuk.

Doordat een graszode een natuurlijk product is kan de maatvoering soms licht afwijken. Een grasrol wordt namelijk geoogst van een hectares groot grasveld welke qua beworteling en grondsoort nooit overal exact hetzelfde is. De ene grasrol kent daardoor altijd wat meer of minder rek dan de ander.

Wil je graszoden kopen? Bestel dan altijd 3 – 5 % extra. Tijdens het graszoden leggen zal er namelijk altijd wat gras verloren gaan doordat je stukken op maat moet snijden. Het op maat snijden van een rol gras gaat het meest makkelijk met een gekarteld graszodenmes.

Graszoden vervoeren

In een normale kruiwagen passen ongeveer 5 – 8 stuks. Wil je graszoden afhalen? Bekijk dan hieronder hoeveel je zelf mee kan nemen:

  • Kofferbak grote auto: +/- 20 m2
  • Kleine aanhangwagen: +/- 40 m2
  • Grote aanhangwagen: +/- 100 m2

Heb je zelf geen aanhangwagen? Of zie je het niet zitten om drie of vier te moeten rijden? Graszoden bezorgen is een van onze diensten. Plaats een bestelling in onze webshop en kies tijdens het bestelproces voor “Bezorging”.

Graszoden leggen stappenplan

Voor het leggen van graszoden hoef je beslist geen hovenier te zijn. Zolang je de goede stappen in de juiste volgorden maar neemt kun je het ook makkelijk zelf. Benieuwd naar meer tips en informatie? Lees dan ons uitgebreide graszoden leggen stappenplan of bekijk de korte instructievideo hieronder. 

Ook interessant  Alle blogs