Graszoden leggen in het voorjaar of najaar?

Graszoden leggen kan in principe het hele jaar door. Maar wat is nu de meest ideale periode? Het voorjaar, het najaar of misschien toch de zomer? Geen enkele tuineigenaar ziet natuurlijk graag zijn pas gelegde graszoden doodgaan vanwege het weer. Onderstaand artikel helpt je dit te voorkomen en licht alle voor- en nadelen van ieder seizoen duidelijk toe.

Spring meteen naar het onderwerp waar je meer over wilt weten.

Aandachtspunten bij graszoden leggen

Het leggen van gras kan in principe het hele jaar door. Weersomstandigheden zoals hevige regenval, sneeuw of vorst vormen echter een uitzondering op de regel. Om die reden is gras leggen in de winter op voorhand al vaak af te raden.

De staat van de ondergrond is erg bepalend of het leggen van graszoden wel of niet slim is. Wanneer de ondergrond bevroren, en daardoor hard geworden is, kan deze vanzelfsprekend onmogelijk worden bewerkt dan wel geëgaliseerd.

Daarnaast zouden de wortels van de grasmat zich niet kunnen vestigen.

Wat niet iedereen weet is dat te veel neerslag ook een probleem kan zijn bij het leggen van graszoden. Spitten of frezen in een (te) natte bodem kan namelijk ernstige structuurbederf veroorzaken. Dit kan vervolgens op vrij korte termijn weer vervelende groeiproblemen van het gras als gevolg kan hebben.

Naast vochtigheid is temperatuur ook een belangrijk aandachtspunt. Gras heeft namelijk overdag minimaal een temperatuur van 5 °C nodig om überhaupt te kunnen groeien. Lichte nachtvorst is bij het leggen van gras geen probleem.

Temperaturen rond de 30 °C zorgen voor een grote mate van verdamping. Hierdoor ligt uitdroging constant op de loer. Graszoden leggen bij warm weer is goed mogelijk maar er moet wel meerdere keren per dag worden beregend.

Qua weeromstandigheden is de periode van half april tot begin juni of van half augustus tot begin oktober de meest veilige en gebruikelijk tijd om grasmatten te leggen. Maar wat is nu uiteindelijk het beste? Graszoden leggen in het voorjaar of in het najaar? Lees snel verder.

Graszoden leggen in het voorjaar

Het voorjaar is van oudsher de meest gebruikelijke periode om graszoden te leggen. Wanneer er in de maand februari niet of nauwelijks sneeuw valt kan soms in de maand maart al begonnen worden. Over het algemeen gezien zijn de late voorjaarsmaanden april en mei vaak het meest geschikt.

In deze periode van het jaar lopen de temperaturen langzaam op, wat een goede aangroei garandeert. Daarnaast blijft de verdamping nog relatief laag. Je hoeft je weinig zorgen te maken over uitdroging. Het regent met enige regelmaat waardoor de graszoden grotendeels op eigen kracht vast kunnen groeien.

Bij een voorjaarszonnetje en temperaturen tussen de 5 en 20 °C is het voorjaar tevens een heerlijke periode om in de tuin te werken. Van een gazon dat je in het voorjaar hebt aangelegd kun je direct de hele zomer gaan genieten.

Voordelen voorjaar

 • Stijgende temperaturen
 • Toename in aantal zonuren
 • Regelmatig neerslag
 • Groeizaam weer

Nadelen voorjaar

 • Lage bodemtemperatuur
 • Weinig bodemactiviteit

Graszoden leggen in het najaar

Aangezien veel bomen en planten in het najaar hun bladeren laten vallen vragen veel mensen zich af of het nog mogelijk is om graszoden te leggen. Dit is echter helemaal geen probleem. In de maanden september, oktober en november kan er vaak nog prima gras gelegd worden.

Gezien de weersomstandigheden is dit echter soms wel wat moeilijker. Laat in het najaar neemt vaak de kans op veel regen toe. Wanneer de grond door hevige regenval eenmaal verzadigd is geraakt droogt deze vervolgens niet snel meer op. De dagen worden steeds maar korter en de zon schijnt minder vaak.

Wanneer je graszoden in het najaar wil leggen dan kun je dit het beste zo vroeg mogelijk doen. De mooiste maand hiervoor is meestal september. Er heerst dan vaak zacht najaarsweer met gemiddelde temperaturen en bescheiden hoeveelheden neerslag. Eenmaal gelegd kan het gras in de maanden oktober en november voldoende groeien en zich weerbaar maken richting de winter.

Des te later je in het najaar gras gaat leggen, des te onverstandiger het is. Door de dalende temperaturen kan het zo zijn dat het gras maar matig aangroeit voordat de winter er plotseling aantreedt. Wanneer het gras door mistvorming gedurende de dag niet opdroogt wordt het ook kwetsbaarder voor schimmels of andere ziektes. Zeker gras dat nog maar amper wortels heeft.

Voordelen najaar

 • Hoge bodemtemperatuur
 • Veel bodemactiviteit
 • Zachte weersomstandigheden

Nadelen najaar

 • Dalende temperaturen
 • Afname in aantal zonuren
 • Toename in neerslag
 • Risico op schimmels

Graszoden leggen in de zomer

Vanwege de gemiddelde weersomstandigheden is de periode van half april tot begin juni of van half augustus tot begin oktober de meest gebruikelijke tijd om graszoden te leggen. Diezelfde weersomstandigheden kunnen zich echter gedurende de zomer ook met enige regelmaat voordoen.

Met veel zonlicht en temperaturen rond de 20 °C zijn de omstandigheden voor de groei van gras dan zelfs ideaal te noemen. Hittegolven en droogteperiodes kunnen beter vermeden worden. De kans op uitdroging of uitval van de graszoden, net na het leggen, is dan zeer groot. Er moet in deze situatie tot wel drie keer per dag water worden gegeven. Enkele dagen op vakantie gaan en het gras onbeheerd achter laten is in dit geval niet verstandig.

Voordelen zomer

 • Hoge bodemtemperatuur
 • Veel bodemactiviteit
 • Groeizaam weer

Nadelen zomer

 • Weinig neerslag
 • Hoge verdamping

Zelf graszoden leggen

Ben jij de ontevreden eigenaar van een bestaand gazon dat al jaren niet meer te redden valt? Of ben je na de verbouwing van het woonhuis nog steeds niet aan de tuin toegekomen? Wacht dan niet langer en start vandaag nog met de aanleg van een gloednieuw en onkruidvrij gazon!

Met behulp van graszoden bereik je binnen één dag al een fantastisch resultaat waar je meteen van kunt gaan genieten. Al na 14 dagen kunnen kinderen en huisdieren erop beginnen te spelen. Je hoeft niet persé een hovenier te zijn om gras te leggen. Met een beetje hulp kun je het namelijk ook makkelijk zelf!

Ook interessant  Alle blogs

wanneer graszoden leggen vanaf wanneer tot wanneer beste tijd

Wanneer graszoden leggen?

Het leggen van graszoden kan in principe het hele jaar door. Periodes met weersextremen zoals; sneeuw, vorst, een hittegolf of erg veel regen raden we

Lees verder »