wanneer graszoden leggen vanaf wanneer tot wanneer beste tijd

Wanneer graszoden leggen?

Het leggen van graszoden kan in principe het hele jaar door. Periodes met weersextremen zoals; sneeuw, vorst, een hittegolf of erg veel regen raden we af. Het meest gunstige weer om graszoden te leggen heb je in het voorjaar van half april tot begin juni of in het najaar van half augustus tot begin oktober.

Lees hieronder verder wanneer graszoden leggen wel of niet verstandig is om te doen. Deze pagina zet namelijk alle voor- en nadelen per seizoen voor je op een rij.

Navigeer via onderstaande links meteen naar het onderwerp waar je meer over wilt weten:

Vanaf wanneer graszoden leggen

Vanaf wanneer je precies graszoden kunt leggen is grotendeels afhankelijk van het weer. Wanneer in de maand februari bijvoorbeeld niet of nauwelijks sneeuw valt kan soms al vroeg in maart worden begonnen. Vaak is dit niet het geval waardoor je het beste pas vanaf half april graszoden zou moeten gaan leggen. 

Tot wanneer graszoden leggen

Tot wanneer graszoden leggen in het najaar nog kan is erg weersafhankelijk. Vaak is september nog een mooie maand, oktober kan vanwege veranderend herfstweer soms teleurstellen. Hevige regenval maakt het lastig om de grond te bewerken. Op mistige dagen is het jonge gras vatbaar voor schimmels.

Om het zekere voor het onzekere te nemen kun je graszoden daarom het beste voor half oktober leggen. Het heeft dan nog ruim de tijd om vast te groeien voor aanvang van de winter.

Graszoden leggen voorjaar

Het voorjaar is van oudsher de meest gebruikelijke periode om graszoden te leggen. In de periode april – mei, vanaf wanneer graszoden leggen kan, lopen de temperaturen langzaam op. Dit garandeert een goede aangroei. Daarnaast blijft de verdamping nog relatief laag. Je hoeft je weinig zorgen te maken over uitdroging. Het regent met enige regelmaat waardoor de graszoden grotendeels op eigen kracht vast kunnen groeien.

Bij een voorjaarszonnetje en temperaturen tussen de 5 en 20 °C is het voorjaar tevens een heerlijke periode om in de tuin te werken. Van een gazon dat je in het voorjaar hebt aangelegd kun je direct de hele zomer gaan genieten.

Voordelen voorjaar

  • Stijgende temperaturen
  • Toename in aantal zonuren
  • Regelmatig neerslag
  • Groeizaam weer

Nadelen voorjaar

  • Lage bodemtemperatuur
  • Weinig bodemactiviteit

Graszoden leggen in de zomer

De periode van half april tot begin juni of van half augustus tot begin oktober is normaal gesproken de meest gebruikelijke tijd om grasmatten te leggen. De gunstige weersomstandigheden van het voor- of najaar kunnen zich echter ook in de zomer met regelmaat voordoen. Gras leggen in de zomer kan dus prima.

Een ruime hoeveelheid zonlicht en temperaturen rond de 20°C zijn zelfs ideale groeiomstandigheden te noemen. Doordat de bodem in de zomer goed is opgewarmd wortelen pas gelegde graszoden extra snel.

Wanneer graszoden leggen echt niet meer verstandig is? Dat is tijdens hittegolven of droogteperiodes. Deze kunnen het beste vermeden worden. De kans op uitdroging of uitval van de graszoden, net na het leggen, is dan zeer groot. Er moet wel 3 tot 4 keer per dag water worden gegeven.

Voordelen zomer

  • Hoge bodemtemperatuur
  • Voldoende zonlicht
  • Veel bodemactiviteit
  • Groeizaam weer

Nadelen zomer

  • Weinig neerslag
  • Hoge verdamping

Graszoden leggen in het najaar

Wanneer je in het najaar graszoden wil leggen dan kun je dit het beste zo vroeg mogelijk doen. September is over het algemeen een goede maand. Er heerst dan vaak nog groeizaam weer, vergelijkbaar met dat van het voorjaar.

Bij gemiddelde temperaturen en bescheiden hoeveelheden neerslag kan het gras grotendeels op natuurlijke wijze vastgroeien. Zeker wanneer je gebruikt maakt van goede aanlegmest. Eenmaal gelegd in de maand september kan het gras zich in de maanden oktober en november langzaam maar zeker ontwikkelen en weerbaar maken richting de winter.

Des te later je in het najaar gras wilt gaan leggen, des te lastiger het soms kan zijn. In de herfst neemt de kans op veel regen toe. Wanneer de grond door hevige regenval verzadigd raakt droogt deze vervolgens niet snel meer op. De zon schijnt minder vaak en de dagen worden steeds korter.  

Door de dalende temperaturen kan het daarnaast zo zijn dat het gras maar matig aangroeit voordat de winter zijn intrede doet. Wanneer het gras door mistvorming of regenval constant vochtig blijft wordt het ook kwetsbaarder voor een aantasting van schimmels. Zeker gras dat nog maar amper wortels heeft.

Voordelen najaar

  • Hoge bodemtemperatuur
  • Veel bodemactiviteit
  • Zachte weersomstandigheden

Nadelen najaar

  • Dalende temperaturen
  • Afname in aantal zonuren
  • Toename in neerslag
  • Risico op schimmels

Vochtigheid

Wanneer graszoden leggen wel of niet slim is, hangt erg van de staat van de ondergrond af. Wanneer de ondergrond door aanhoudende vorst hard is geworden kan deze vanzelfsprekend onmogelijk worden bewerkt of geëgaliseerd. Daarnaast kunnen de wortels van de graszode zich niet vestigen.

Wat niet iedereen weet is dat te veel neerslag ook een probleem kan zijn bij het leggen van gras. Frezen of spitten in een (te) natte bodem kan namelijk ernstige structuurbederf veroorzaken. Vervolgens kan dit weer vervelende groeiproblemen van het gras als gevolg hebben.

Temperatuur

Naast vochtigheid is ook temperatuur een belangrijk aandachtspunt bij het leggen van gras. Gras heeft namelijk overdag minimaal een temperatuur van 5 °C nodig om überhaupt te kunnen groeien. Lichte nachtvorst is geen probleem.

Bij warm weer, lees temperaturen rond of boven de 30 °C, is het niet verstandig om graszoden te leggen. Gras ervaart dan namelijk een soort van groeistress. De felle zon en hoge temperaturen zorgen daarnaast voor een hoge mate van verdamping. De kans op uitdroging van het gras is hierdoor heel erg groot. 

Graszoden leggen bij warm weer is in principe prima mogelijk maar er moet wel meerdere keren per dag beregend worden. Enkele dagen op vakantie gaan en het gazon onbeheerd achter laten is voor het gras snel fataal.  

Zelf graszoden leggen

Ben jij de ontevreden eigenaar van een bestaand gazon dat al jaren niet meer te redden valt? Of ben je na de verbouwing van het woonhuis nog steeds niet aan de tuin toegekomen? Wacht dan niet langer en start vandaag nog met de aanleg van een gloednieuw en onkruidvrij gazon!

Met behulp van graszoden bereik je binnen één dag al een fantastisch resultaat waar je meteen van kunt gaan genieten. Al na 14 dagen kunnen kinderen en huisdieren erop beginnen te spelen. Je hoeft niet persé een hovenier te zijn om gras te leggen. Met een beetje hulp kun je het namelijk ook makkelijk zelf! Lees slimme tips & tricks in ons zelf graszoden leggen, 7-stappenplan.

Ook interessant  Alle blogs

wanneer graszoden leggen vanaf wanneer tot wanneer beste tijd

Wanneer graszoden leggen?

Het leggen van graszoden kan in principe het hele jaar door. Periodes met weersextremen zoals; sneeuw, vorst, een hittegolf of erg veel regen raden we

Lees verder »