Bekijk hieronder alle veelgestelde vragen over graszoden. Ontdek wat een graszode weegt, welke afmeting een grasrol heeft en waar speelgras van is gemaakt. Lees verder hoe je graszoden het beste kunt bewaren of vervoeren.
Een grasrol is een vierkante meter per stuk. Een grasrol is 40 cm breed, 250 cm lang, 30 cm in doorsnee en past eenvoudig in iedere kruiwagen.
Gemiddeld weegt een grasrol 15 kg. Afhankelijk van de weersomstandigheden kan het gewicht hier iets van afwijken.
De samenstelling van het graszaadmengsel bepaalt voor welk doel het gras uiteindelijk het meest geschikt is. Speel- of recreatiegras is het meest verkochte type gras in Nederland. Ons specifieke mengsel is als volgt opgebouwd:
- 20% Engels Raaigras (hoge betredingstolerantie)
- 30% Veldbeemdgras (sterke beworteling)
- 50% Roodzwenkgras (goede droogtetolerantie)
Wanneer je de graszoden zelf af komt halen kosten deze € 3,95 per vierkante meter. Bij een afname van meer dan 300 stuks betaal je € 3,90 per vierkante meter.
Je kunt graszoden het beste één dag voor het leggen laten bezorgen. Zo weet je zeker dat je op jouw vrije dag ’s ochtends alles in huis hebt en direct aan de slag kunt gaan.
De graszoden die je ontvangt zijn na het oogsten gekoeld en daardoor in houdbaarheid verlengd. Dit betekent dat ze minder snel geel of bruin worden en je meer tijd hebt om de graszoden te verwerken.
Graszoden die bijvoorbeeld op donderdag zijn besteld, worden op vrijdag in de loop van de dag geleverd, en zijn op zaterdag zonder verlies van kwaliteit te leggen. Bewaar de graszoden in de tussentijd wel in de schaduw en uit de wind.
Dankzij ons vacuüm koeling systeem, zijn onze graszoden langer houdbaar dan normaal. Hierdoor hoef je de graszoden niet direct te leggen, al raden we dit wel aan. Afhankelijk van het weer zijn ze opgerold 2 tot 3 dagen houdbaar. Wanneer je de houdbaarheid nog langer wil rekken, rol de graszoden dan uit op de bestrating en geef ze af en toe wat water.
Vacuüm koeling is een speciale koeltechniek die wij gebruiken om vers geoogste graszoden tijdelijk onder de 5°C te brengen. Door de temperatuurdaling komt het opgerolde gras in winterrust waardoor het tot wel 3 dagen frisgroen en vers blijft.
Bij het kopen van niet gekoelde graszoden daarentegen bestaat de kans dat het gras door broeivorming al binnen 1 of 2 dagen geel, bruin of zelfs zwart van kleur is. Hierna is het niet meer verstandig om de graszoden nog te gaan leggen.
Het vacuüm koelen van graszoden is een volledig natuurlijk en duurzaam proces. Er worden geen chemische middelen of toevoegingen op het gras gespoten. Daarnaast komt er geen plastic verpakking aan te pas. Het gras wordt niet vacuüm verpakt zoals vaak wordt gedacht.
Er valt aan de buitenkant van vacuüm gekoelde graszoden totaal niets te zien. Enkel de kou aan de binnenkant is goed te voelen. Zodra de graszoden worden uitgerold in de zon, groeien ze direct verder op hun nieuwe ondergrond.
Bewaar graszoden bij voorkeur in de schaduw en uit de wind. Dek graszoden niet af met plastic maar met een deken of windbreekgaas om verstikking te voorkomen. Houdt de graszoden vochtig met wat water, maar maak ze absoluut niet te nat.
Nee, de grasrollen worden normaal gesproken geoogst zonder netting. Extreme weers- of groeiomstandigheden kunnen een uitzondering vormen. Wil je het zeker weten, bel of mail ons dan even.
Nee, wij kweken en leveren bewust geen schaduwgras.
Om gras goed te laten groeien, dus óók schaduwgras, zijn drie zaken heel belangrijk. Namelijk; water, lucht en vooral veel licht. Zogenaamd schaduwgras kan iets beter omgaan met een gebrek aan zonlicht dan speelgras, maar is absoluut geen wondermiddel in de gemiddelde particuliere tuin.
Schaduwgras kan niet niet goed tegen kort maaien en verdraagt betreding door spelende kinderen of huisdieren zeer slecht. Ervaring uit het verleden leert dat veel tuineigenaren binnen enkele weken of maanden ontevreden zijn over het eindresultaat.
Ons advies is om meer lichtinval te creëren in de tuin en te kiezen voor normaal speelgras wat vele malen veerkrachtiger is. Wanneer het creëren van extra lichtinval niet mogelijk is, kun je op een schaduwrijke plek beter kiezen voor de aanleg van een border of het planten van een boom.
De juiste keuze en samenstelling van graszaad bepaalt de uiteindelijke levensduur en prestaties van een gazon. Gazonplus werkt enkel met het beste genetische materiaal dat voorhanden is. De innovatieve grassoorten die gezaaid worden zijn een fijne selectie vanuit De Grasgids. Alle vooraf uitgebreid getest op betredingstolerantie, ziekteresistentie, standvastigheid, droogtetolerantie en stikstofefficiëntie.
Doordat we een mengsel toepassen dat bestaat uit verschillende grassoorten met daarin nog een onderverdeling in verschillende variëteiten kan het zich vrijwel onder alle groeiomstandigheden vestigen en handhaven. Het mengsel is evenwichtig en heeft zich bewezen door de jaren heen.
We werken zonder snelwerkende kunstmeststoffen en laten op die manier ons gras bewust rustig aan groeien. Door continue bemonstering en gerichte bladbemesting voorzien de graszoden zich van een stevig wortelgestel en laten zich uiteindelijk zonder vervelend afscheuren leggen.
Met zo min mogelijk gebruik van bestrijdingsmiddelen houden we ons speelgazon vrij van breedbladige onkruiden en ongewenste grassen. Door het gras maandenlang, gemiddeld 3 keer per week te maaien, verkrijgt het onze kenmerkende fijne verwevenheid en dichte structuur.
Het gras wordt zelfs tot vlak voor de oogst nog kort gemaaid. Dit heeft als voordeel dat het gras minder lang is wanneer je het na 10 tot 14 dagen voor het eerst zelf mag gaan maaien.
Onze kwekerij bestaat uit verschillende grondsoorten. Dit biedt ons de mogelijkheid om droge zanderige graszoden te leveren in tijden van nattigheid en vochtige leemhoudende graszoden in tijden van droogte.
Met het oog op de toekomst wordt iedere vierkante meter zo duurzaam mogelijk geproduceerd. Binnen ons bedrijf streven we naar een gesloten kringloop door al onze percelen jaarlijks opnieuw te voorzien van kalk, compost en teelaarde.